E 1 : 10/12 TC
 




PLZEŇ 31. SRPNA 2002

Desátý závod populárního závodu na západu Čech se tentokrát jel v městě nejlepšího piva na světě - alespoň pro mne - v Plzni. Všichni jsme drželi před nedávnem palce všem v Plzni při velkých zátopách, které se tomuto městu nevyhnuly. Nicméně dráha byla velkou vodou nedotknuta, a tak velice pěkné počasí přivítalo 33 závodníků z celých Čech. Tentokrát z Kolína přijeli oba populární bratři Kořínkovi, kteří již dlouhou dobu patří ke špičce tohoto sportu a vedoucí jezdci seriálu chtěli dokázat, že dokáží bojovat s každým. Velice rychlá a celkem i dlouhá dráha, vytyčená dřevěnými mantinely a plastovými hadicemi byla velice záludná. Stačila sebemenší chyba a ve velké rychlosti jezdící auta lítala vzduchem spíše jako letadla. Jezdci měli pořád co opravovat. Každý měl ve čtyřech kvalifikačních rozjížďkách možnost ukázat co dovede. Hned od začátku nasadili bratři Kořínkové laťku pořádně vysoko a neustále se zlepšovali. Bylo překvapením, že se jich dokázal držet nejlépe Jiří Sirotek, ale potom zajeli dobře oba vedoucí jezdci seriálu a bylo rozhodnuto. Kdo tedy postoupil mezi nejlepších 8 jezdců ukazuje následující tabulka s komentářem:

Finálových jízd se zúčastnila Česká televize, která potom v pořadu Dobré ráno v pondělí odvysílala krátký šot z tohoto závodu.

„A“ FINÁLE - krátké zhodnocení třech finálových jízd
Finále by se mohlo jmenovat „já na bráchu, brácha na mě“. I když první finálovou jízdu vyhrál Vašek, bylo jasný, že kluci Kořínkovic se nedají a přichystají nějakou odvetu. Hned ve druhé jízdě vyhrál výborně jedoucí Roman před bratrem Martinem a třetí se stejným počtem kol byl Vašek, byla to nejhezčí jízda dne. Třetí finále rozhodovalo. Celou dobu jeli všichni tři jezdci v konatktu, potom ale Vašek udělal zbytečnou chybu a vedoucí Roman, kterému to v Plzni sedlo, v klidu pustil bráchu vyhrát a dojel druhý což mu stačilo na první místo - když jsme se tomu po finále smáli, řekl „…na chvilku mě došly baterky…“. Ale zcela otevřeně, Roman si vítězství zasloužil, byl tentokrát evidentně nejlepší. V následující tabulce je jasně vidět, že i u ostatních jezdců bylo pořadí jednoznačné.

Nejlepších osm jezdců v Plzni:

Finále juniorů
Zcela suverénní byl tentokrát Petr Blejštil, který obě jízdy s převahou vyhrál, jeho nejlepší jízda byla 21 kol s dojezdem 00,95 vteřin. I další tři jezdci v pořadí Tomáš Hajšman, Michael Horák a Zdeněk Vítovec najeli 21 kol, rozdíl mezi nimi byl po vteřině. Ostatní už měli kol méně a skončili v pořadí Jan Andrle, Tereza Pechmanová a Jan Hrdina.

Finále B - konečné pořadí po dvou jízdách
Favoritů bylo hodně a obě jízdy se jely na ostří nože. Někteří jezdci jezdí v určitých chvílích určitě se zavřenýma očima, protože jinak to snad ani nejde. Co to provede s autem, nebo i s přihlížejícími diváky je asi nezajímá. Nakonec i já, s ohledem na pozici v zatáčce jsem to několikráte odnesl. Jeden jezdec, nebudu ho radši jmenovat, přelétl plastové potrubí, kterým byla dráha ohraničena, dále dřevěnou lavičku a porazil dřevěnou, velice bytelnou stoličku, za kterou už byly jenom moje nohy - hrůza pomyslet. Nakonec s převahou vyhrál obě jízdy tentokrát v klidu jezdící Roman Petrák s podvozkem Yokomo, jeho nejlepší jízda 23 kol s dojezdem 08,42. Za ním se potom naskládali jezdci s 22 koly v pořadí - Dušan Andrle s dojezdem 03,42, Josef Horák s dojezdem 08,42 a junior Tomáš Hajšman s dojezdem 10,18. Ostatní jezdci měli kol méně a dojeli v pořadí Vladimír Plh, František Štádler, Martin Gaier a junior Michael Horák.

Finále C - konečné pořadí po dvou jízdách
Osobně se mě toto finále líbilo daleko více než výše postavené finále B. Nejlépe si vedl junior Petr Blejštil, který jako jediný najel 21 kol s dojezdem 05,95. Další čtyři jezdci najeli 20 kol a skončili v pořadí Miroslav Novák z Chebu s dojezdem 00,35. Junior Zdeněk Vítovec s dojezdem 05,41, nestor tohoto seriálu Miroslav Vrána ze Strakonic s dojezdem 11,35 vteřin a Miloslav Svoboda - dojezd 13,14 vteřin. Ostatní jezdci měli počet kol menší a skončili v pořadí junior Jan Andrle, Luboš Štrunc a Petr Svoboda, který měl potíže se svým modelem.

Finále D - konečné pořadí po dvou jízdách
Ani tady nebyl jasný favorit, hned v první finálové jízdě vyhrál celkový vítěz Herbert Meister s 18 koly a časem 5:01,30. Ve druhé jízdě ovšem skončil po dvou minutách jízdy a sledoval, zda vítěz nedosáhne lepší čas. I druhé místo však získal Jan Hrdina z první jízdy, také s dojezdem 18 kol a časem 5:07,53. Až třetí skončil celkově vítěz druhé finálové jízdy Jan Pechman z Velké Hleďsebe, který najel o kolo méně - 17 kol s časem 5:03,89. Ostatní jezdci dojeli v pořadí Petr Tondl, Tareza Pechmanová, Alexandra Blejštilová, Jan Malárik a Jan Ryba.

Takže další závod skončil, rozdali se ceny, kamery ztichly a jelo se domu. Všem jsem popřál šťastnou cestu a vyjádřil přesvědčení, že se sejdeme i na dalším závodě populární Bohemky.