E 1 : 10/12 TC
 





STRAKONICE 20. ČERVENCE 2002

V sobotu 20. 7. se jel další závod seriálu populární Bohemky ve Strakonicích a hned s překvapením pro přítomné jezdce. Pořadatelé se rozhodly, že se pojede obráceně a nutno říci, že mnoha jezdcům se tato změna nelíbila. Hlavně na konec velice rychlé a dlouhé rovinky navazovala zpětná zatáčka , kde někteří - hlavně méně zdatní jezdci s rychlými motory - měli problémy a docházelo zde k mnoha kontaktům. Je pravda, že někteří začínající jezdci by mohli na takovou dráhu volit slabší motor, nebo upravit převod tak, aby se do dráhy alespoň se svým modelem vešli. K závodu se sešla velice silná konkurence. K stálým účastníkům včetně vedoucích jezdců seriálu Martinu Sirotkovi a Vaškovi Strupkovi mladšímu, se tentokrát připojil úřadující mistr republiky Martin Kořínek z Kolína a reprezentant ČR pro letošní ME Tomáš Staníček. A aby nebylo všemu konec, na dráhu letiště přistál i další výborný jezdec Jirka Tlustý a z letadla se k údivu všech přítomných vysoukal i populární "doktor" Standa Němeček. Takže opravdu špička a domácí lídři jezdící pravidelně A finále měli tentokrát trochu obavy o svoje místa. První kdo to vzdal, i když ne zcela dobrovolně, byl Roman Petrák z Mariánských Lázní, který dvakrát za sebou urazil ramínko, a protože mu změna dráhy nesedla, tak to zapakoval a jel domu. Nevím jestli to bylo správné řešení, ale to ať posoudí pan Petrák a pořadatelé tohoto závodu. Takže 31 jezdců zahájilo kvalifikační jízdy s minimálním zpožděním a osobně musím poděkovat jezdcům za maximální přístup k časovým dispozicím, protože nejenom že se nám podařilo zpoždění dohonit, ale celý závod se zkrátil o cca 30 min.
Hned na začátku ale bylo jasné, že o první místo bude tentokrát sveden souboj mezi Vaškem, kterému dráha ve Strakonicích sedí a Martinem, který určitě chtěl zvítězit. Překazit jim to chtěli Tomáš a hlavně "doktor", který s podvozkem syna jezdil jako čert. Hned po první sérii se dostal do čela Martin následovaný Vaškem a tak to zůstalo až do konce.Jediní měli najeto 15 kol a rozdíl mezi nimi byl 17 setin vteřiny. Hodně se snažili i ostatní jezdci a souboj to byl do poslední rozjížďky. Tomáš Staníček však štěstí měl, málem jel pouze B finále. Z následující tabulky uvidíte 10 nejlepších jezdců z kvalifikace - z toho 8 postupuje do prestižního finále A.


Finále A - 1. jízda
Určitě nejhezčí závod dne,Vaškovi dráha vyhovuje a Martin je zkušenější, oba se ve vedení několikráte vystřídají a teprve když Martinovi trochu zaruší rádio, zdá se že je rozhodnuto. To by ale nesměl být Martin mistrem republiky, jeho stíhací jízda je skoro na hranici a Vašek projíždí cílem jako první s náskokem 53 setin vteřiny. I o třetí místo je neuvěřitelný souboj mezi "doktorem" Němečkem, Martinem Sirotkem a Tomášem Staníčkem. Dojíždějí v tomto pořadí v rozmezí 1 vteřiny. Ostatní jezdci dojíždějí v pořadíAndrle, Tlustý a Hajšman.

Finále B - konečný výsledek
Souboj zkušeného domácího Josefa Horáka s mladým Ondřejem Suchomelem a třetího v partě, plzeňáka Vladimíra Plha byl velice pěkný a určitě ozdobou tohoto závodu. Obě jízdy vyhrál nakonec nejméně zkušený Ondřej, před Josefem a Vladimírem. Všichni najeli 14 kol. Další jezdci v pořadí junior Tomáš Hajšman, Dan Goubey, Jiří Sirotek, junior Petr Blejštil a Miroslav Vrána měli potom minimálně o kolo méně.

Finále C - konečný výsledek
Šest prvních jezdců v této skupině dokázalo najet 13 kol i když v rozmezí 23 vteřin. Martin Stopa vyhrál obě jízdy a tak se rozhodovalo o druhém místě, které nakonec získal František Štádler před juniorem Jiřím Márou. Ještě další tři v pořadí Luboš Štrunc, junior Jan Andrle a Miroslav Novák dokázali najet 13 kol. Poslední dva jezdci najeli 12 kol v pořadí Martin Gaier a Miloslav Svoboda.

Finále A - 2. jízda
Všichni se těšili na souboj Martina s Vaškem, ale Martin při nástupu na start zjistil, že auto jede dozadu - i mistr tesař se občas utne. Takže na druhou jízdu se pouze koukal a vzhledem k tomu, že Vašek nenechal nic náhodě a druhému nadělil 7 vteřin, bylo o vítězi závodu ve Strakonicích rozhodnuto. To co se však odehrávalo v souboji o další místa bylo nádherné představení - jezdci v pořadí Standa Němeček, Martin Sirotek a Tomáš Staníček dojeli v rozmezí 1 vteřiny. Nádherný závod. Ostatní už o kolo méně v pořadí Andrle, Tlustý a Hajšman.

Finále D - konečný výsledek
Vv první finálové jízdě svedli souboj chebští Jan Ryba s Petrem Tondlem. Ve druhé finálové jízdě se však smál třetí vzadu Jan Hrdina, který dokázal porazit Jana Rybu a lepším časem se stal vítězem finále D. Za třetím Petrem Tondlem následují jezdci Meister, Blejštilová,junior Hrdina a Jan Malárik.

Finále Juniorů - celkový výsledek
Petr Blejštil s Tomášem Hajšmanem svedli hned v první jízdě velice hezký souboj, který rozhodl o vítězi i druhém místě. Petr udělal méně chyb a vyhrál s náskokem 4 vteřin, oba jezdci však najeli 13 kol, ostatní již o kolo méně. Další pořadí Jiří Mára, Jan Andrle a Jan Hrdina.Finále A - 3. jízda o vítězi bylo rozhodnuto, ale souboj o další místa na "bedně" byl otevřený pro další čtyři jezdce. Martin Kořínek hned na začátku ujel a druhé místo bylo jasné. O třetí však měli zájem hned tři jezdci. Nakonec se štěstí usmálo na Martina Sirotka, kterému ale velice dobře hlídal místo za ním jedoucí "týmový kolega" Vašek. Tomáš a Standa potom dojeli v vteřinových rozestupech. Bylo rozhodnuto a o celkovém pořadí Vás informuje obvyklá tabulka finále A.



Výsledky zpracoval : V.Strupek - rozhodčí závodu