E 1 : 10/12 TC
 


Slavkov u Brna 13. července 2002

Nádherná dráha ve Slavkově vč.perfektního vybavení pro jezdce přivítala tentokrát celou českou špičku a celkově 37 jezdců. Jel se již pátý závod seriálu Mistrovství České rebubliky v kategorii Touring Cars E 1:10. Pátým závodem z celkových osmi se seriál přehoupnul do druhé poloviny - jen pro zajímavost, do celkového pořadí se započítává každému závodníkovi šest nejlepších výsledků. Takže bylo o co bojovat, všichni chtěli maximálně potrápit Michala Boka z Lestr RT, který vyhrál všechny dosavadní závody MČR a jeho další vítězství už by znamenalo, že titul mistra ČR je pro rok 2002 pro ostatní jezdce pouze teoretická záležitost. Všechno klapalo jako po drátku a pod vedením zkušeného "domácího" rozhodčího Vladimíra Šeligy byly zahájeny kvalifikační rozjížďky. Bohužel nic netrvá věčně a počasí se opět postavilo proti závodníkům. Po odjetí dvou kompletních kol na suchu začalo pršet.Teprve po hodinové pauze bylo možné odjet třetí kolo rozjížděk, ale pochopitelně na mokrém povrchu, takže časy byly horší a komu se nepovedlo zajet dobrý čas v prvních rozjížďkách, byl bez šance na zlepšení. Je ale pravda, že všichni favorité již po dvou kolech měli zajeté časy, které jim zaručovali účast v prestižním A finále. Michal Bok již v kvalifikaci dosáhl jako jediný 17ti kol a zajistil si opět první pozici pro start finálových jízd. Takže tabulka nejlepších 13ti jezdců pro finálové jízdy - prvních 10 postoupilo do finále A.

Pro zajívavost jsem tentokrát uvedl 13 jezdců, povšimněte si, že 12 jezdců najelo 16 kol a rozdíl není při kole za 19 vteřin ani jedno kolo. V souboji o co nejlepší umístění na startovním roštu finálových jízd rozhodují pouze setiny vteřiny. Někteří jezdci mají co dělat i se svými emocemi, ale to k tomuto sportu asi patří a rozhodčí závodu je od toho, aby případné problémy řešil. Takže k finálovým jízdám. Byly zahájeny po cca 80 minutové přestávce a první kolo se jelo za mokra a také to bylo znát.

Finále A - 1. jízda

Mmokrý povrch měl pochopitelně dopad na nastavení auta i obutí pneumatik. To nezvládl nejlépe Michal Bok a v 7mém kole radši jízdu ukončil. Výborně jeli na mokré trati Tomáš Staníček a Martin Kořínek, kteří najeli oba 14 kol a byl mezi nimi minimální odstup. Vidíte, že se najelo jenom 14 kol a nejlepší časy na kolo byly cca 23 vteřin. Oproti rozjížďkám ztráta min.4 vteřin na kolo. Další jezdci najeli pouze 13 kol a dojeli v pořadí Hudy, Roman Kořínek,Strof,Vondra, Pelikán a Strupek. Bok a Svoboda nedojeli.

Finále B - celkové pořadí ze dvou jízd

Ttady pochopitelně rozhodovala druhá jízda, která se jela již na skoro suchém povrchu. Tu nejlépe zvládl Martin Sirotek před jmenovcem Šťastným z Prahy. Favorité této skupiny , Němečci, zajeli dobře v prvním finále, bohužel na suchu jim opět rušilo?? O dalším pořadí v této skupině opět rozhodovaly setiny vteřiny, přesně o 3 setiny byl rychlejší junior Tomáš Kubica před dalším juniorem Erikem Muffem. Další pořadí Michal Hladík, Vladimír Temr, Tomáš Miler - vyhrál bohužel první "mokré" finále - Michal a Standa Němečkovi a Jirka Tlustý.

Finále A - 2. jízda
Nna skoro již suchém povrchu se očekával litý souboj a byla otázka jak se Michal vypořádá s dráhou. Tentokrát neponechal nic náhodě a jeho souboj s druhým Tomášem byl otázkou jenom odstupu, Michal vyhrál o 9 vteřin, ale pořád se jezdilo pomaleji, 15 kol a nejlepší čas 19,73. Třetí skončil výborně jezdící mladík Jan Strof s Yokomem, je to další velký talent tohoto sportu. Další v pořadí Martin Kořínek a Vašek Strupek dokázali také 15 kol, ostatní v pořadí Svoboda,Hudy,Vondra a Roman Kořínek najeli 14 kol. Aleš Pelikán nedojel ani první kolo pro poruchu.

Finále C - celkové pořadí ze dvou jízd

Oopět se ukázalo, že rozhodovala druhá jízda, ve které kraloval Martin Milowský před nejhezčí závodnicí juniorkou Katkou Kubicovou. Nedala zkušenému Martinovi nic zadarmo a prohrála o pouhé 3 vteřiny. Následovali jezdci Jiří Sirotek a Tomáš Rajdus se 14ti kolama, ostatní najeli pouze 13 kol - Peška, Hajšman, Dworschak, Zdeněk Rajdus , Švec a Pepa Olša, který ani jednu jízdu nedojel.

Finále D - celkové pořadí ze dvou jízd

Velký favorit byl zkušený junior Michal Rajdus, ale i jeho neposlouchalo ve druhé rychlejší jízdě auto a dojel nakonec jako pátý. Překvapivě vyhrál Jakub Žurek před Martinem Cigánkem, kteří oba najeli 14 kol. Ostatní v pořadí Suchomel, Gombík,Rajdus,Svoboda Miloslav a Jiří Mára.

Finále A - 3. jízda

Tomáš Staníček i Martin Kořínek svedli v 16ti kolech na již skoro suché dráze neskutečný souboj s Michalem Bokem. Martin dokázal několikrát i vést, potom však udělal malou chybu, kterou Michal okamžitě využil a rozdílem 46 setin vteřiny vyhrál. Tím se stal celkovým vítězem již pátého závodu seriálu MČR a pokud se jenom jednou ve zbývajících třech závodech dostane do finále A - a to je skoro stoprocentní - je mistrem republiky pro rok 2002. Další jezdci najeli o kolo méně v pořadí Jan Strof - vynikající úspěch, Roman Kořínek, Juraj Hudy, Tomáš Svoboda a Vašek Strupek. O kolo méně měli Standa Vondra a Aleš Pelikán, kterému tentokrát nic nevycházelo. Závěrem lze konstatovat, že závody měli výbornou jezdeckou úroveň a opět se ukazuje, že pro příští léta roste celá řada jezdců, kteří budou schopni převzít poměrně vysoko nasazenou laťku bratrů Kořínkových , Aleše Pelikána, Jirky Kolmana a dalších . Suverénní postavení teprve 18ti letého Michala Boka, stálé a výborné výkony ostatních" služebně starších" mladíků a hlavně příliv nových jezdců jako jsou sourozenci Kubicovi, Sirotek, Kreslík, Miler a Strof ukazuje, že podpora mladých jezdců je správná. Moje slova potvrzuje i populární rodina Rajdusů, kteří se rozrostli o dalšího kluka a táta ve Slavkově mi sdělil, že již nyní plánuje jeho vstup do modelářské rodiny. Tomáši, ještě jednou za nás všechny gratuluji a přeji hlavně hodně zdraví a Tobě a tvým klukům i hodně úspěchů.

Konečné výsledky ze závodů ve Slavkově komentují ve zkrácené formě následující přehledy:

Výsledky zpracoval: Václav Strupek - rozhodčí závodu