E 1 : 10/12 TC
 


Ústí nad Labem 29. června 2002

Poměrně nová dráha v Ústí nad Labem přivítala pouhých 23 jezdců na čtvrtý závod seriálu MČR v kategorii rádiem řízených modelů aut - Touring Cars E 1:10. Ze špičky závodního pole této kategorie chyběli tentokrát nejenom Staníček a Pelikán, ale možná kvůli předpovědi počasí nebo z důvodu začínajících prázdnin i jezdci z Moravy a také z nedaleké Plzně. Také závod velkých měřítek ve Slavkově ubral několik jezdců. Nevím jestli není závodů a různých pohárů přeci jenom na naší poměrně malou republiku hodně.
Přesně v 9,30 byly zahájeny kvalifikační jízdy, trénink byl zrušen s ohledem na stále hrozící déšť. Ten však dal o sobě vědět pouze pár kapkami pouze v průběhu rozjížděk a na finálové jízdy vysvitlo dokonce i sluníčko. Tentokrát však byl závod velice zajímavý a vedoucí jezdec seriálu MČR Michal Bok dokonce nedojel "na baterky" hned první dvě rozjížďky. Potom se však dostal do formy a nakonec dokázal vybojovat první místo na startu finále A.
Skvělý souboj sváděl s Martinem Kořínkem a Vaškem Strupkem, tito tři jezdci najeli jediní 21 kol, ostatní jezdci najeli 20 kol a tyto kola nejel ještě 17 jezdec. Ukazuje se, jak velice vyrovnané je naše závodnické pole. Mimo 5-6ti jezdců, kteří mají finále A skoro vždy jisté, ostatní svádějí o nejvyšší finále urputný souboje a není výjímkou, že 3-4 jezdci jsou ve stejné vteřině a rozhodují setiny vteřiny. Sami se přesvědčíte, když se podíváte na výsledky jezdců. Vynikající jízdu předváděli oba jezdci s podvozky Yokomo, zvláště junioru Tomáši Milerovi se nebývale daří. O tom, že Jirka Kolman dovede se nedá diskutovat, čím je starší, tím je lepší a dává zabrat i celé špičce.

Pořadí prvních 12ti jezdců po kvalifikačních jízdách (10 jezdců jede finále A)

Finále A - 1. jízda
Bbohužel i tady někdy dochází hned po startu ke kolizím jezdců, tentokrát to odneslo Vaškovo Asso, které Tomáš Miler sestřelil hned v první zatáčce. Vůbec to v první zatáčce vypadalo spíše na finále E než na nejlepší finále. Vynikající jízdu však předvedli oba favorité - Michal Bok a Martin Kořínek. Několikráte se vystřídali ve vedení a Michal musel jet na doraz, nakonec zvítězil o pouhou vteřinu. Výborně jim sekundoval Roman Kořínek, tito tři jezdci najeli jako jediní 21 kol. Ostatní skončili se dvaceti v pořadí Němeček, Hladík, Kolman, Sirotek, Strupek, Miler a Temr.

Finále B - výsledek z obou jízd

Ukázalo se, že to bude souboj Tomáše Svobody z Hradce Králové a Martina Šťastnýho z Prahy. První jízdu vyhrál Martin, druhou Tomáš a opět rozhodovaly vteřiny. Tomáš nakonec byl o 1,65 vteřiny rychlejší. Další pořadí - Erik Muff, Josef Richter, Patrik Dworschak, Jan Kanina, Tomáš Knop, Josef Olša, Jakub Mrázek a poslední skončil opět velký smolař MČR Standa Němeček, kterému opravdu již rádio vypovídá službu a on to pořád nemůže pochopit. Například v první jízdě jel na první pozici, když jeho auto před tribunou udělalo obrat a v klidu se zastavilo a odmítlo dál jet. Prostě pech ,na který však začínají doplácet i jeho soupeři . Ve druhé jízdě v plné rychlosti na rovině dokázal jeho vůz sestřelit auto Erika a ten musel odstoupit pro utržený tlumič. Stando, investuj do nového rádia - uděláš všem včetně sebe radost.

Finále A - 2. jízda

Oopět souboj Kořínků s Michalem Bokem, opět strkanice na začátku. Martin nedal Michalovi chvilku vydechnout, souboj na ostří nože, ale fér. Jejich jízda bez zbytečných chyb byla odměněna potleskem přihlížejících. Opět ale vítězí Michal a o jeho celkově čtvrtém vítězství v MČR je rozhodnuto. Třetí opět výborně jedoucí Roman a následují Miler, Němeček, Kolman, Strupek, Hladík, Sirotek a Láďa Temr.

Finále C - výsledek z obou jízd

Ze tří jezdců jeden nenastoupil, takže o vítězství v této skupině bojoval Pavel Kryl a Miloslav Svoboda. Pavel nakonec obě jízdy s minimálním náskokem vyhrál.

Finále A - 3. jízda

o vítězství bylo rozhodnuto, ale Martin hrozně chtěl vyhrát alespoň jednu jízdu. Hned po startu udělal Michal chybu a v čele jela dvojice Martin a Vašek, která byla pronásledována rychle jedoucím Michalem. Vašek však si tentokrát vybral smolný den a uprostřed jízdy mu odešla volnoběžka , potom to už nešlo a odstoupil. Ještě před tím odstoupil Michal Němeček pro poruchu. Nakonec Martin dotáhnul svojí spanilou jízdu do konce a vyhrál. Druhý skončil nakonec Michal se ztrátou 3 vteřin a třetí opět Roman Kořínek. Čtvrtý skončil opět výborně jedoucí Tomáš Miler a dokázal, že jeho výsledek z Brna nebyl náhodný. Jak to nakonec celé dopadlo ukazuje závěrečná tabulka TOP TEN ÚSTÍ:

Výsledky zpracoval: Václav Strupek - rozhodčí závodu