E 1 : 10/12 TC
 




STRAKONICE 15. ČERVNA 2002


Nádherné, slunné a až moc horké podnebí nás přivítalo v sobotu 15. června na ploše strakonického sportovního letiště, kde je také umístěna asfaltová dráha klub RCC Strakonice, který se stal pořadatelem třetího závodu seriálu MČR v kategorii rádiem řízených modelů aut - Touring Cars E 1:10. Letiště využil dokonce i Jirka Tlustý z Hradce Králové, který dosedl na plochu a z jeho letadla se vysoukali další dva jezdci Tomáš Svoboda s Alešem Pelikánem.

V sobotu ráno se tedy prezentovalo 46 jezdců, když ze známějších chyběl Tomáš Staníček a Juraj Hudy z Martinem ze Slovenska. Bohužel kontrolou členských průkazů se ukázalo, že osm jezdců není registrováno a tak byli požádáni o složení 250 Kč jako poplatku pro RCAČR. Je s podivem, že šest jezdců odmítlo poplatek zaplatit a ze závodu se odhlásili. Přiznám se, že jsem jejich počínání nepochopil. Nepochopil jsem ani jejich argumentaci, že se chtěli zúčastnit pouze jednoho závodu seriálu MČR i když si myslím, že by se na závody v České Lípě nebo v Ústí nad Labem přihlásili také. Myslím si, že poplatek 250 Kč za registraci člena je minimální a je morální povinností závodníků tento poplatek uhradit. Jinak by se pořád mohlo jezdit na závodech se stopkami v ruce a kola zaznamenávat do notýsku.

Ale zpět k závodům - jako vždy i tentokráte byl měřený trénink zahájen přesně v 9.30 a poté se roztočil kolotoč kvalifikačních jízd. Hned po první kvalifikační jízdě se v čele závodního pole objevil Michal Bok z Lestr Racing Teamu a vydržel tam až do konce. Dobře mu sekundoval jeho stájový kolega Vašek Strupek ml., který najel také 15 kol s dojezdem o 2 sekundy delším. Za nimi se naskládali jezdci se 14 kolama. Bohužel se ukázalo, že ranní počasí nevydrží a všichni nervózně sledovali oblohu, hlavně Ti, kteří potřebovali zajet lepší čas pro postup třeba do A finále. Když už má někdo smůlu jako Standa Němeček, tak je to hrozný. Tentokrát proto, že v poslední čtvrté rozjížďce zajel alespoň na B finále , ale vzhledem k tomu, že se ztrhla průtrž mračen, čtvrté neúplné rozjížďky se nepočítaly a Standa skončil opět hluboko v poli jezdců. Ta smůla se bohužel dotkla i ostatních jezdců, kteří měli čtvrtou rozjížďku nejlepší, například Ládi Temra a Tomáše Milera. Po hodinové přestávce, když dráha vysychala, bylo všechno připraveno v 15.45 hod. na první finále A. Ani to však se neodjelo, protože jeden z jezdců i přes přísný zákaz přešel okolo smyčky a utrhl přívodní kabel. Počasí však tentokrát nepřálo jezdcům a tak po odjetí finálových jízd B, C a D opět začalo velice vydatně pršet. Osobně jsem přesvědčený, že za to může Lucka Kaninová, vedoucí sekce Off-Road, které jsem se v pondělí na sezení předsednictva RCAČR vysmíval, že dosud nedojeli jediný závod kvůli počasí. Tímto mi to oplatila. S ohledem na pokročilý čas a počasí jsem jako ředitel závodů rozhodl, že ve smyslu pravidel budou vyhlášeny výsledky tohoto závodu podle dokončených rozjížděk.

jezdci finále A


poháry pro vítěze

Michal Hladík ladí

souboj před cílem

Výsledky zpracoval: Václav Strupek - rozhodčí závodu